Kategóriák

Értesüljön havi ajánlatunkról

Név:
* E-mail cím:

A (*) csillaggal jelölt mező megadása kötelező!


Így válassza ki a megfelelő kerékpáros sportszemüveget -1. rész

Így válassza ki a megfelelő kerékpáros sportszemüveget -1. rész

Mivel Magyarországon az egyik legnépszerűbb szabadidősport a biciklizés, ezért majd mindenki találkozott már azzal a kellemetlen érzéssel, hogy kerékpározás közben borzalmasan könnyezik a szeme vagy az erős napsütés teljesen elvakítja. A fenti kellemetlenségek egy jól kiválasztott biciklis sportszemüveggel kiküszöbölhetőek és sokkal inkább a minél jobb teljesítményre lehet koncentrálni.  Most bemutatjuk, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő bringás sportszemüveget.

A megfelelő sportszemüveg keret tulajdonságai

Ha rendszeres, gyakori sportolásra használja a biciklis sportszemüvegét, akkor feltétlenül egy individuálisan állítható, széles látómezővel rendelkező, légies, pillekönnyű, gazdagabban felszerelt típust válasszon. Ilyen esetben rendkívül fontos a kényelem, hiszen gyakran és hosszú ideig viseli a szemüveget. Figyelje meg, hogy ha kicsit hosszabban van a fején a szemüveg az üzletben, akkor sem nyomja a halántéknál és az orrnyeregnél, mert az fejfájáshoz vezethet.

Az ideális méret kiválasztása szintén fő szempont. (pl. létezik olyan modell, amely 3 méretben is kapható, pl. Adidas - Evil Eye Halfrim PRO). Nem szabad, hogy az ujja beférjen a szár alatt vagy felett, mert akkor nem látja el a védelmi funkciót a sportszemüveg, de az sem jó, ha teljesen rácuppan az arcra, mert akkor fenn áll a nagy ellenség, a párásodás kockázata, ami balesetveszélyt jelenthet. A kereten és a keret és a lencse közötti apró lyukak a szellőzést biztosítják.

Hegyi kerékpározás esetén az állandó rázkódás miatt szükség van arra, hogy a szár belső oldala csúszásmentes ún. grippel legyen ellátva (pl. Rudy Project - Magster) illetve a szárhoz lehessen akár fejpántot rögzíteni. (pl. Oakley - Racing Jacket)

Főleg gyerekek esetében, akiknél elengedhetetlen a sisak használata bringázás közben, javasoljuk, hogy azzal együtt próbálgassák a sportszemüvegeket az üzletben.

A minőségi sportszemüvegek speciális műanyag és/vagy fém (pl. titán) alapanyagokból készülnek, melyek a fokozott igénybevételre lettek kifejlesztve. Könnyűek, ütésállóak, rugalmasak, ellenállnak az eső, izzadtság okozta korróziónak és a szélsőséges hőingadozásnak.

Például az Oakley szabadalmaztatott O Matter alapanyaga izzadás hatására még stabilabb illeszkedést biztosít.

Sportszemüveg-lencsék alapanyaga, az ideális lencseszín és felületkezelések kiválasztása

A sportszemüvegek lencséi minden esetben műanyagból készülnek. A gyártók olyan magas szakító szilárdságú alapanyagot használnak, melyek ütésállóak vagy akár törhetetlenek és mind emellett könnyűek is. Pl. Julbo NXT, Rudy Project ImpactX, Oakley Plutonite. Ezek az alapanyagok dioptriásan is elérhetőek.

Biciklizés során előforduló balesetek esetén a magas mechanikai védelemmel ellátott lencsékben megbízhatunk, megóvják a szemünket.

Az alapanyagokat számos tesztelésnek vetik alá, amely során bebizonyosodik a magas ellenálló képessége. Pl. Az Oakley a lencséit kétféle módon teszteli:

  • Nagy sebességű becsapódási teszt: egy 0.6 cm átmérőjű acél golyót 164km/h sebességgel rálőnek a lencsére 30cm távolságból.
  • Nagy tömegű becsapódási teszt: fél kilogrammos acél tüskét ejtenek a lencsére 130cm magasságból

A tesztelés során egyetlen lencséjük sem tört el.

A lencséknek nemcsak az ütés, a menetszél, kavargó por és a párásodás ellen kell védenie a szemünket, hanem a nap káros sugaraival szemben is. Ezek a káros UV sugarak a szem számára láthatatlanok, azonban sok, akár súlyos szembetegség okozója lehet.

A Sportszem Optikában kapható összes sportszemüveg illetve napszemüveg lencséje megfelel a legszigorúbb követelményeknek és a lehető legmagasabb fokú UV védelmet nyújtják.

Fényre sötétedő vagy cserelencsével ellátott biciklis sportszemüveget válasszak?

Örök kérdés, hogy fényre sötétedő vagy cserelencsével ellátott biciklis sportszemüveget vegyünk. Valóban nehéz kérdés;

A fényre sötétedő lencse nagy előnye, hogy alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, de miután azok állandóan változhatnak, eltart egy ideig, míg besötétedik, illetve kivilágosodik. A bringásoknak rózsaszínről, barnáról vagy sárgáról tovább sötétedő lencséket ajánljuk, mivel az enyhe alapszínüknek köszönhetően nagyon jó kontrasztfokozók akár felhős időben és erdőben is, illetve a fényre sötétedési tartománya kisebb, ezáltal gyorsabb a reakció idejük, mint a víztisztáról sötétedő lencséknek. (pl. Rudy Project - Agon

A cserelencsés megoldás esetén minden időjárási körülményre és napszakra létezik ideális szín. Létezik olyan típus, ahol a termékhez tartozik egy vagy több cserelencse, illetve mindegyik modellhez rendelhető pótlencse hatalmas nagy színválasztékban.

Hátrányuk, hogy mindig magunkkal kell vinni a másikat és nem mindig van mód (pl. verseny közben) a cserére. A lencsecsere bizonyos típusoknál egyszerűen és gyorsan megoldható, köszönhetően a lencsecsere technológiáknak, mint pl Oakley Switchlock System vagy Adidas Lens Lock System. A lencsecsere során azért előfordulhat, hogy összemaszatoljuk, de a legtöbb modell tartozéka a kemény tok mellett a puha tok is, amely egyben az alapanyagának köszönhetően törlőkendőként is funkcionál.

A lencseszín meghatározásakor

  • napsütésben kb 80 %-os sötétségű, barnás illetve rózsaszínes árnyalat a legjobb választás, ebben az árnyékos részeken is még jól lehet érzékelni az egyenetlenségeket.
  • Felhős, ködös időben, szürkületkor a narancs és citromsárga lencseszínek a legmegfelelőbbek, hihetetlen módon felerősítik a színeket, élesebben lehet látni a kontrasztot, olyan érzés, mintha mégis sütne a nap.

A szennyezett és homályos lencse csökkenti a sportoló teljesítményét, valamint balesethez is vezethet, ezért biciklizéshez is, - nemcsak vizi sportokhoz - , ajánlott, hogy vízlepergető réteggel ellátott lencsét válasszunk. Ennek köszönhetően az izzadtság cseppek legurulnak a lencse felületéről, nem tapadnak rá, így még tisztább látást biztosít. Sokszor elkerülhetetlen, hogy a lencse a használat közben (pl. felcsapódó sár) szennyeződjön. Sportolás közben nincs mindig mód arra, hogy vízzel tisztítsuk, ezért ajánljuk, hogy mindig vigyenek magukkal mikroszálas törlőkendőt és ezzel töröljék át.

A párásodásgátló réteg választása jelentősen növeli a bringázás élményfaktorát és hozzájárul a biztonságos tekeréshez.

A márkás sportszemüvegek lencséin van keményréteg, ami a karcállóságot hivatott fokozni, de egy komolyabb esés után vagy akár a nem megfelelő tisztítás során a lencsék sajnos karcolódhatnak.