Kategóriák

Értesüljön havi ajánlatunkról

Név:
* E-mail cím:

A (*) csillaggal jelölt mező megadása kötelező!


Így válassza ki a megfelelő kerékpáros sportszemüveget - 2. rész

Így válassza ki a megfelelő kerékpáros sportszemüveget - 2. rész

A biciklis szemüvegek optikai korrekciója

Sokunk problémája, hogy a mindennapi életben szemüveget kell viselnünk és biciklizés közben sem tudjuk nélkülözni a korrekciót. Az optikai szemüvegek a fent említett szempontoknak nem felelnek meg, ezért a biztonságuk érdekében különösen javasolt szemüveget viselők részére sportszemüveget hordani. Erre szerencsére most már több és jó megoldás is van (lásd a "A sportszemüvegek dioptriázásának módjai" c. leírásunkat)

Teljes lencse dioptrizálás

A teljes lencse dioptrizálás a tökéletes megoldás a korrekcióra, az ívelt, prizmakompenzált lencse a teljes látómezőn éles képet ad. A sportszemüveg gyártók lencseszínei már dioptriásan is rendelhetőek, így ugyanolyan élményt nyújthat egy sportszemüveg a szemüvegeseknek is, mint az eleve éles szemű sporttársaknak. Egyetlen hátránya a korlátozott dioptriatartomány.  pl. a következő modelleknél lehetséges:

 

Adapteres dioptriázás

Ez a dioptriázási mód gyakorlatilag teljes lencsésnek tekinthető, hiszen csak egy keskeny damilos betét segítségével illeszkedik a lencse a kerethez, így nagyobb az a dioptria tartomány, amiben elkészíthető a dioptriás lencse, mint a teljes lencsés dioptriázásnál.
pl: Adidas - Adivista

 

Clip-in megoldás

A szemüveg mögé bepattintott clip-in korlátozott látómezőt biztosít, azonban előnye, hogy a külső lencsét lehet cserélgetni az időjárási körülményeknek megfelelően, illetve, ha változik a dioptria, akkor csak a clip-inben lévő dioptriás lencsét kell cserélni. Kedvezőbb árfekvésű a teljes lencse dioptriázással szemben.

Ha emellett a dioptriázási mód mellett döntünk, akkor a kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy a clip-in demo lencséje ne érjen a szempillához. Az ár ezzel a megoldással kompletten (szemüveg + clip-in + dioptriás lencse) 60 ezer Ft-tól (függ adott márkától, típustól, a dioptria nagyságától, a felületkezeléstől) kezdődik.

Clip-in dioptriázás pl. ezeknél a modelleknél lehetséges:

Garancia

A Maui Jim a keretre és a lencsére is egyedülálló módon 3 év garanciát ad és szó nélkül cseréli. A Rudy Project a keretre 2 év garanciát nyújt, míg az ImpactX lencsékre törés ellen életgaranciát kínál. A többi gyártó 1 év garanciát ad keretre és lencsére egyaránt.

Dioptriás lencse esetén törhetetlen alapanyagra életgaranciát vállalnak, felületkezelésekre (rétegekre) 2 év garanciát.

A megfelelő biciklis sportszemüveg kiválasztása tehát nagy körültekintést igényel, érdemes fölkeresni a szaküzletünket, a Sportszem Optikát, tanácsot kérni szakembereinktől a legfontosabb érzékszervünk védelmének érdekében.