MILYEN A JÓ SPORTSZEMÜVEG?

Egy jó sportszemüvegnél a keret és a lencse magas minősége alapfeltétel, a sportághoz megfelelő típus megválasztása pedig elengedhetetlen a jó teljesítményhez és komfortérzethez.

A minden igényt kielégítő sportszemüvegeknek a következő alapvető kritériumoknak kell megfelelniük:

Tökéletes látást biztosítson – a szemüveglencse a sportszemüveg lelke. A sportszemüveg lencséjének tökéletes leképezést és látásélményt kell nyújtania a hajszálpontos ütésekhez, a tű éles kanyarok bevételéhez, a minél jobb eredmény eléréséhez. Az adott sportághoz való lencsetípus és lencseszín kiválasztásával érhetjük el azt, hogy a sporttevékenység legyen élmény, és ehhez járuljon nagyban hozzá a sportszemüveg. Vizi sportok és síelés esetében például, a vízről és hóról visszatükröződő csillogást kiszűrő polarizált bevonat rendkívül fontos az éles látáshoz.

Biztonságot, védelmet nyújtson a különböző behatásokkal szemben – a szemünk a legfontosabb érzékszervünk, így rendkívül fontos a szemünk védelme sportolás közben, ahol komoly sérülésekkel, vagy akár látásvesztéssel is végződhet egy edzés pl. egy rosszul felpattanó labda miatt. A sportszemüveg keretének és főleg a szemüveglencse kiválasztásánál különösen ajánlott az ütésálló alapanyag választása a komoly szemsérülések elkerülésének érdekében. A lencsének a nap káros UV sugarai, a menetszél, a kavargó por és a párásodás ellen is védelmet kell nyújtania.

Tökéletesen illeszkedjen az arcformához – a sportszemüvegnek sportolás, tehát mozgás közben is kényelmesnek, komfortosnak, jól adoptálhatónak kell lennie. Huzamosabb viselés után se nyomjon, könnyű, légies tulajdonsága úgy fokozza a sportélményt, hogy közben észrevétlen maradjon. (jé, van rajtam szemüveg?!) Egy rossz méretű vagy a fejünkre pontosan nem illesztett sportszemüveg kiválasztásával jelentősen csökkenhet a teljesítményünk, mivel figyelmünket elvonja a szemüvegünk instabilitása, állandó igazgatása.

Tartós, hosszú ideig használható és viselhető legyen – a jó sportszemüvegnél a keret és a lencsetípus alapanyagának magas minősége alapfeltétel. Ezért is fontos a márkás sportszemüveg választása, mivel a gyengébb minőségű sportszemüveg nem véd tökéletesen. A keret olyan anyagból legyen, amely nem irritálja a bőrt, izzadtság hatására sem málik le, megtartja rugalmasságát és hajlékonyságát. Mivel a magas minőség alapfeltétel, ahhoz hogy igazán hosszú ideig viselhessük szemüvegünket, elengedhetetlen a vásárló számára tökéletesen kiválasztott sportszemüveg és szemüveglencse

A szemüvegesekről se felejtkezzünk el: a sportszemüvegek magasabb igénybevételnek vannak kitéve, mint a hagyományos optikai szemüvegkeretek. A dioptriás sportszemüvegekről bővebben ide kattintva olvashat

Összefoglalva a fenti gondolatokat, ahhoz hogy ha valóban meg szeretnénk felelni főleg saját elvárásainknak, ne sajnáljunk időt, figyelmet szakítani legtöbb veszélynek kitevő és egyben legfontosabb érzékszervünket védő eszköznek, a sportszemüvegünk kiválasztására. Hiszen rengeteg energiát fordítunk a legideálisabb kerékpár, a ruha, a kesztyű, a sisak stb. kiválogatására, ne feledkezzünk meg a szemünk világáról se!