Színezett szemüveglencsék

A sportszemüvegeknek úgymond a lelkük a különböző színekben pompázó lencsék. A különböző sportágaknak, különböző lencseszín igényük van.

  • színtelen, víztiszta szemüveglencsék – leginkább beltéri sportágaknál használható, ahol többnyire védelmi funkciót (pl. squash) tölt be, illetve dioptriásan az éles látást biztosítja pl. kosárlabdázás közben.
  • színezett szemüveglencsék – a különböző sportszemüveg gyártók hosszú fejlesztési időszak, majd sportolókkal történő tesztelések után alakítják ki lencseszín választékukat. Típusai:
    • egyenletes – a lencse teljes felületén ugyanolyan mélységű a színezés.
    • átmenetes – a lencsén felülről lefelé haladva egyre világosabb a színezés.

 

Az alábbiakban néhány sportágat kiemelünk és bemutatjuk, hogy az egyes gyártók melyik színüket ajánlják leginkább az adott sporthoz. Természetesen ettől el lehet térni, hiszen a szemünk más-más színárnyalatot fogadhat be és tarthat kellemesnek.

Biciklizés – abban minden gyártó egyetért, hogy biciklizéshez lencseszín terén a legfontosabb a minél hatékonyabb kontrasztfokozó hatás. Általában egy-egy túra során többször erdőből nyílt térre, illetve árnyékból napra kerekezünk, és többször változhatnak az időjárási körülmények itt. Ezért a lencse alkalmazkodása feltétlenül szükséges. Az Adidas a LST (fénystabilizáló technológia) funkcióra esküszik, és a rózsaszínű árnyalatot favorizálja. Az Oakley (Red Iridium) és a Rudy Project (Racing Red) szintén pirosas színt ajánlja. A Julbo pedig a sárgás (Zebra) színt gondolja leginkább alkalmasnak bicajozáshoz.

Vizi sportok – vitorlázáshoz, kajakozáshoz, szörfözéshez feltétlen polarizált bevonattal rendelkező lencsét ajánlanak, hiszen a vízről a vízszintes a sugarak zavaró és vakító csillogását kiszűri. Az Adidasnak az LST Polarized lencséje, az Oakley Black Iridium Polarized és a Rudy a Polar3FX lencséje, illetve a Julbo Octopus (vízlepergető réteg is van rajta) típusa a legalkalmasabbak vizi sportokhoz.

Hegymászás – A magas hegyekben az UV sugárzás különösen erős, így a szemet minél sötétebb lencsével szükséges védelmezni. Az Adidas a Space (95 %-os sötétéségű) lencsére esküszik, míg a Julbo a Caméleon lencsére (fényre sötétedő polarizált).

Golf – ennél a sportágnál megoszlanak az egyes gyártók véleménye, nem alakult ki egységes álláspont a színnel kapcsolatban, csak a minél erősebb kontraszt a közös nevező. Az Adidas az LST Contrast barnás árnyalatot tarja a legjobbnak, a Rudy Project az élénk zöld Impact X Photocromic Golf színt, az Oakley szintén a zöldes árnyalatú Emerald színét ajánlja.

Síelés – A havas-jeges sportágaknál szintén nagyon fontos a tökéletes UV védelem és a csillogást kiszűrő polarizált lencsebevonat. Az Adidas borult időben a LST Bright kontrasztfokozó narancssárga lencséit, míg verőfényes napos időben az LST Polarized silver típust részesíti előnyben. Az Oakley inkább a citromsárga Yellow Iridium, míg az Uvex is az erősen tükrös lencséket favorizálja.

Az egyes gyártóknak különben számtalan lencseszínük van, érdemes az egyes lencséken keresztül nézni bel- és kültéren egyaránt, így meg lehet állapítani, hogy nekünk melyik a legkellemesebb.