Kategóriák

Értesüljön havi ajánlatunkról

Név:
* E-mail cím:

A (*) csillaggal jelölt mező megadása kötelező!


Előny a szemüvegeseknél!


Végre tombol a nyár, hétágra süt a nap, szikrázóan kék az égbolt. Felpattanhatunk bringánkra, elindulhatunk egy kalandos kajaktúrára, kihajózhatunk vitorlázni, körbefuthatjuk a Balatont és nekünk, szemüvegeseknek sem kell többé hátrányt szenvednünk, illetve irigykednünk napszemüveges barátainkra. A mostani bejegyzésben bemutatjuk a Rudy Project dioptriázási módjain keresztül, hogy mennyi lehetőségünk van optikai korrekcióval ellátott sportszemüveget készíttetni. Természetesen minden dioptriázási megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, ezekre is rávilágítunk az alábbiakban.

 

1.   Teljes lencse dioptriázás (RX Direct) – ez a legesztétikusabb megoldás, amikor nincs kompromisszum, ilyenkor pontosan ugyanaz lesz a végeredmény, mind formailag, esztétikailag, anyaghasználatban, színekben, mint az eredeti lencsénél. A lencse speciális eljárással, személyre szabottan készül az általunk megadott paraméterek alapján. Jellemzői, hogy prizmakompenzált, torzításmentes, tehát a lencse íveltsége ellenére a teljes látómezőn tökéletesen éles látást biztosít. Lencseszínt és felületkezelést adott sportághoz a Rudy lencseszín kínálatából választható. Az ImpactX törhetetlen alapanyag fényre (szürkére, barnára vagy pirosra) sötétedő színei pl. teniszezéshez ideális, mert télen sátorban, nyáron a szabadban is lencsecsere nélkül használható. Az Impact X fényre sötétedő lencsék a piacon egyedülálló módon szélvédő mögött is reagálnak, így vezetés közben is nagyszerűen használhatóak. A Polár3fx pedig vízi sportokhoz az ideális választás.

Előnye: a fent említettek mellett a kiemelkedő szemvédelem. Különböző kijelzők, mint pl. sebességmérő, karóra, gps leolvasására alkalmas, multifokális kialakítással is elkészíthető.

Hátránya: korlátozott lencsetartomány, modelltől, pupillatávolságtól függően -4 és + 3,5 között lehetséges. Az ívelt lencsék, méretük miatt vastagabbak lesznek, mint a hagyományos, sík lencsék. Ha változik a szem dioptriája, akkor költséges a lencsecsere. Amennyiben néha kontaktlencsét is viselne, nehézkes a lencse kivétele.

 

2.    Direct Clip – ez a megoldás is gyakorlatilag teljes lencsének felel meg, a különbség, hogy egy szabadalmaztatott adapterrel illeszkedik a kerethez a dioptriás lencse. A lencsét ezzel az adapterrel nagyon egyszerűen lehet cserélni, így minden napszakban viselhető a sportszemüveg. Mivel a keskeny adapterrel csökken a lencse mérete, ezért kicsit szélesebb dioptriatartományban elérhető (-5,00 és +4,00 között.) Ezzel a megoldással is lehet multifokális lencsét belecsiszolni, amivel minden távolságra tökéletes látás nyerhető. Rudy Project Direct Clip

 

3.     Optical Dock – ez tényleg a Rudy Project világújdonsága. Egy teljes keretes adapter rögzül a sportszemüveg felső keretébe. Így továbbra is egy lencsével oldható meg a dioptriázás, bár látómező ennél a megoldásnál szűkül. Az Optical Dock kialakításának köszönhetően elég egy 6-os bázisú dioptriás lencse, így szélesebb lesz a dioptria tartomány (-6,50 és +5,50 között) és vékonyabb, tehát esztétikusabb lencse csiszolható bele. További előnye, hogy kedvezőbb áron nyújt szinte tökéletes optikai megoldást a teljesen ívelt sportszemüveg minden pozitív tulajdonságait megtartva.

 

4.  Clip-in – a klasszikus megoldás, amikor a nem dioptriás napszemüveglencsék mögé pattintható egy kisebb átmérőjű keretbe a dioptriás lencse. A clip-in előnye a széles dioptria tartomány (-8,00 és + 7,00 között), a kedvezőbb árfekvés, a könnyű használat. Amennyiben időnként kontaktlencsét viselne akkor egy mozdulattal kivehető és rögtön használható a kedvenc Rudy Project sportszemüveg. A clip-inbe lévő dioptriás lencsékre is ajánlott egy jó felületkezelés a könnyebb tisztíthatóság és a hátulról beszűrődő tükröződés kiküszöbölésére. További előny, hogy a külső napszemüveglencsét könnyedén lehet cserélni, így a kedvenc Rudy Project színárnyalat a szemüvegeseknek is elérhető. Legfőbb hátránya a korlátozott látómező. A két lencse miatt esetleg torzítás léphet fel, bár ez a probléma a dioptriák átkalkulálásával minimálisra csökkenthető. A párásodást is ki lehet küszöbölni erre specializált, a lencse felületére rendelhető rétegekkel.

 

5.    S.U.F. keretek- A Rudy Project több modellcsaládot dobott piacra azok részére, akik a mindennapokban használt szemüvegüket szeretnék használni kevésbé intenzív sportolás közben is. Így a bringával a munkába mozgalom résztvevőinek kitűnő megoldás a sportszemüvegek állítható, rugalmas, könnyű, kényelmes, biztonságos, strapabíró tulajdonságaival felvértezett Maya és Indyo modellek hétköznapokban is viselhető típusai. Ezek a modellek rengeteg divatos lencseformával és lebilincselő színárnyalatban elérhetőek.

 Rudy Project Maya

 

Végigtekintve a dioptriázási lehetőségek széles tárházán, kijelenthetjük, hogy a mindennapokban szemüveget viselők biztos megtalálják számukra legideálisabb megoldást és végre ugyanolyan eséllyel rajtolhatnak a legkeményebb montis futamon, mint a sasszemű versenytársak. A Sportszem Optikában az összes dioptriás lehetőség rendelkezésre áll, ki lehet próbálni, össze lehet hasonlítani őket.