Kategóriák

Értesüljön havi ajánlatunkról

Név:
* E-mail cím:

A (*) csillaggal jelölt mező megadása kötelező!


Síszemüvegek dioptriás megoldásai


Bár a budapesti időjárás idén sem hó gazdag, a könnyedén elérhető Alpok hegycsúcsain tombol a síszezon. Sőt, ilyenkor február végén, március elején a legnagyobb élmény a szikrázó napsütésben száguldozni a lejtőkön, illetve a hütte teraszán szürcsölgetni a forralt bort. Akik szemüveget hordanak a mindennapokban, nekik különösen nagy probléma a látáskorrekció megoldása a sípályán. Több lehetőség létezik, ezeket veszem most sorba.

A leginkább hagyományosnak tekinthető megoldás, egy olyan maszkos síszemüveg beszerzése, amely úgy van kialakítva, hogy aláfér egy kisebb méretű optikai keret. Ez általában a régen levetett pótszemüveg pótszemüvege, ebben a dioptria már rég elavult, a lestrapált réteg miatt karcos a lencse és főleg borzalmasan párásodik. Nem beszélve arról, hogy valószínűleg mozog, csúszkál, a halántéknál és az orrnyeregnél nyom a keret, szóval kifejezetten kényelmetlen viselet. Egy esetleges esésnél pedig akár súlyos sérülést is okozhat.

A következő lehetőség, hogy a maszkos síszemüvegbe belülről bepattintunk egy ún. clipet. A clip látótere itt kifejezetten széles, az oldalán lévő karok segítségével viszonylag stabilan a síszemüvegbe illeszthető. Itt is két lencse van egymás mögött, így párásodás lehetősége fennáll, létezik már olyan réteg, amivel jól kiküszöbölhető. Mivel a clip-in közelebb van a szemhez, mint a sí szemüveg lencséje, ezért előfordulhat, hogy a szempilla hozzáér a clip lencséjéhez, ezért próbálásnál érdemes erre odafigyelni.

 

 

Ha az időjárás nem túl zord, akkor egy multifunkcionális sportszemüveg lehet az ideális társ a sípályán. A multifunkcionális sportszemüvegek közül a több méretben kapható Adidas Tycane Pro Outdoor a legsokoldalúbb és legjobban kihasználható modell.  A clip-in változata azért praktikus, mert minden évszakban viselhető. Több kiegészítője van, így télen szivaccsal, fejpánttal, narancssárga lencsével felszerelve síelés közben, nyáron pedig napszemüveg lencsével hordható. A belülről bepattintható clip-in fúrt változatban is elérhető, így személyre szabott forma rakható bele, amivel a látótér növelhető, szempilla hozzáérés kockázata pedig minimalizálható. A nagy hőmérséklet különbség miatt (-15 fokos hideg és a felhevült testhőmérséklet 37 foka között) felléphet a párásodás problémája, amit ebben az esetben is a clip lencséjére kérhető párásodás mentesítő réteg csökkenthet. Ez a megoldás már közelít a tökéleteshez, de még mindig fokozható.

 

A legszofisztikáltabb megoldás, amikor a multifunkcionális sportszemüveg teljes, ívelt lencséjét dioptrizáljuk. Ez csak bizonyos síelésre is ajánlott típusokban megvalósítható és meghatározott dioptria határokon belül. A teljes lencse dioptrizálás hatalmas előnye, hogy a teljes látótérben torzításmentes látás biztosított. Mivel ekkor csak 1 lencse van, a párásodás is sokkal kevésbé valószínű, mint a korábbi megoldásoknál. Fényre sötétedő lencsével pedig nemcsak napsütésben, hanem felhős időben, szürkületben vagy a hütte melegében is kihasználható keret- illetve lencsecserélgetés minden nyűge nélkül.  Nekem is ez a teljes lencse dioptrizálási mód vált be leginkább, végre kompromisszum nélkül viselhettem sportszemüvegemet síeléshez.

Dioptriás lencséknél a színskála minden elképzelhető színe elérhető. A sárga sötétebb és világosabb árnyalatait javaslom síeléshez, mivel kontrasztfokozó hatásuknak köszönhetően segítenek a buckák kiemelésében akár napsütésben, akár felhős, szürke időben. Fényre sötétedő lencséből is létezik olyan változat, amelynek az alapszíne narancssárga és innen sötétedik barnára.

A fenti dioptrizálási lehetőségek bármelyikét sokkal inkább ajánlom síeléshez., mint a mindennapokban használt optikai szemüveg viselését.

Címkék síszemüveg